Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17454   

Plasmopara viticola
Bag Mildiyösü



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Plasmopara viticola (B.& M.A.Cur.) B.l& D. T. in Sacc. fungal hastalik etmeni olup, baglarda mildiyö hastaligi olarak bilinmektedir. Fungal etmen kis gibi olumsuz kosullari yere düsen yapraklarda oospor ya da dormat gözlerde misel olarak geçirmektedir. Yeni bölgelere hastaligin bulasmasi ise hastalikli bitki materyallerin ya da bitki materyali ile bulasik toprtaklarin tasinmasi ile olmaktadir. Baharda serbest kalan sporlar yagmur siçramalari ve rüzgar ile saglikli yaprak ve meyvelere tasinmaktadir. Sicak ve uzun geçen nemli havalarda, meyve salkimlari kismen ya da tamamen hastaliktan dolayi ölebilir. Patojen eseysiz üreme olarak iki kaçili zoosporlarini ve seksüel olarak da oosporlarini meydana getirir. Plasmopara viticola obligat bir parazit ve besinlerini canli dokularda olusturduklari emeçleri (haustrium) sayesinde almaktadir. Fungal hifler büyük ölçüde konukçuda hücreler arasindadir. Eseyli üreme sonucu fungal etmen oosporlarini meydana getirir ve bu sporlar fungusun dinlenme ve kisi geçirdikleri dayanikli organlaridir. Oosporlar direk olarak çim tüplerini olusturarak çimlenebilir ya da sporongiarini olustururlar. Olusan sprongialar içerisinde ise fungusun serbest su içerisinde hareketli ve iki kamçili zooperlari meydana gelir ve daha sonra bunlar serbest kalir. Zoosporlarda çimlenir ve sadece yesil dokulardaki fonksiyon gören stomalardan bitkileri infekte ederler. Zoosporlar ve sporongialar çok çabuk sekilde kururlar ve düsük nem ve günes isinlarina maruz kaldiklarinda 2-3 saat içerisinde ölmektedirler, bu yüzden enfeksiyonlar sporlar serbest kalir kalmaz olmaktadir. Sporongialar (sporongiosporlar) patojenin sekonder yayilim seklidir ve çok fazla ve hizli bir sekilde üretilir. Agaç benzeri bir yapida olan, stomalardan disari çikan ve misellerden olusan sporongiaforlar (spor tasiyici organ) üzerinde bol miktarda sporongiasporlari meydana gelir. Bu sprolar rüzgar ve yagmur suyu siçramalari ile etrafa yayilir ve yeni enfeksiyonlarini meydana getirirler. Sporongialardan serbest kalan zoopsorlar ise yaprak yüzeyinde biriken serbest suda yüzer ve kamçilarini kaybederek stoma yakinlarinda enkist olurlar. Daha sonra bu sporlar çimlenir ve çim tütünü olusturarak bitkileri stomalardan enfekte ederler. Sezon sonuna dogru ise infekteli olan yapraklarda oosporlar üretilir. Olusan oosporlar kalin hücre duvarlidir ve patojeni bir sonraki sezona tasinmasini saglar. Bu sporlar ayni zamanda yeni genetik varyasyonlarin ortaya çikmalarinida saglarlar.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Baglarin aktif olarak gelisen tüm organlari hastaliktan zarar görebilir, ama hastaligin ilk belirtileri yapraklarda belli olur. Sicak nemli gecelerden sonra yaprak üstünde 5-30 mm çapinda yuvarlak, geçirgen yagimsi lekeler gelisir ve bu lekelerin altinda ise beyaz karekteristik bir renkte fungal etmenin sporlari olusmaktadir. Sicak ve nemli havalarda, lekeler genisler ve özellikle geç dokularda yapragin tamamini kaplayacak sekilde birbirine karisir. Sicak havalarda lekeler kurumakta ve kahverengi ile kirmizi kahverengi bir renge dönüsmektedir ve bu lekeler sari bir doku ile kusatilmistir. Daha sonra sicak nemli kosullarda, fungusun sporlanmasi lekenin disindaki dokular üzerinde olmaktadir. Normal büyüklügüne ulasmis yapraklarda infeksiyonlar çogunlukla yaprak damarlari ile sinirlanir ve lekeler açili sari kahverengi alanlar olarak görülür. Siddetli infeksiyonlarda yapraklar kuru ve olgunlasmadan dökülür ve genellikle yaprak saplarini dallarda birakmaktadirlar. Çiçek salkimlarinin yakinlarinda olan enfeksiyonlarda ise salkim tamamen öldürebilir ve tam bir ürün kaybi ortaya çikar. Etkilenen genç sulu meyveler ilk önce kahverengimsi ve yagimsi bir görünümde olur ve daha sonralari sicak ve nemli havalarda külümsü bir fungal gelismeyle kaplanir ve sonuçta salkimlar solar, kahverengiye döner ve düserler. Meyveler 5-6 cm çapinda (bezelye büyüklügü) oluncaya kadar enfeksiyonlara duyarlidir. Bu devreden sonra infektelen meyvelerin gelismesi durur ve meyveler sertlesir ve mavimsi yesil bir renk alirlar. Meyveler zamanla daha koyu bir kahverengiye döner, kurur ve salkimlardan düserler. Daha olgun meyveler enfeksiyonlara dayanikli olmasina ragmen, meyve ya da salkim gövdeleri hastalandiginda, ölebilirler. Siddetli olarak hastaliga maruz kalan baglarda yapraklar döküldügünden dolayi meyveler günes yanikligina da maruz kalabilir ve uygun seklilde olgunlasmadan düserler.







Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Baglarin havalanmasina büyük önem verilmeli, sik dikimden kacinilmali. Asiri gelismeler budama yapilarak azaltilmali. Budamalar günes yanikligina sebebiyet vermeycek sekilde yapilmali.
2. Uzun süre bitkileri islak tutacak muamelelerden kaçinilmali.
3. Dayanikli çesitler her zaman tercih edilmelidir.
4. Asiri nitrojen gübrelemelerinden kaçinilmali.
Kimyasal mücadele
Bag mildiyösüne karsi kimyasal mücadelenein zamani ve sayisinin önemi büyüktür. Ilk ilaçlama mevsime ve yetistirme yerine bagli olarak farkli olabilir, bu yüzden ilaçlama da fenolojik gözlemler dikkate alinmaktadir. Birinci ilaçlama çiçekten önce ve bütün gözler sürdügü zaman yapilmalidir yani sürügünler 15-20 cm büyüklüge ulastigi zamandir. Ilk ilaçlama bazen çiçekten sonraya da kaydirilabilir. Ikinci ilaçlama birinci ilaçlamadan sonraki 20 gün sonra yapilabilir. Üçüncü ilaçlama mevsime bagli olup, havalar açik, günesli ve kurak olursa ilaçlamaya gerek duyulmayabilir. havalar serin ve yagisli olursa ilaçlama yapilmalidir. hava durumuna bagli olarak 4. ve 5. ilaçlamalar yapilabilir. Ilaçlama da dikkat edilmesi gereken bir husus ilaç spreylerinin yaprak altlarini tamamen saracak sekilde yapilmasidir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorid WP 50% (400 g)
Bakir Oksit WP 50% 8500 g)
Bakir hidroksit WP 70% (250 g)
Bakir Oksi sülfat SC 193 g/l (500 cc)
Bakir complex+ Mancozeb WP 21+20% (250 g)
Bordo Bulamaci SIVI (250+500 g (1. Ilaçlama))
Bordo Bulamaci SIVI 500+1000 g (2. Ilaçlama))
Bordo Bulamaci SIVI 750+1500 g (3. Ilaçlama))
Captan WP 50% (300 g)
Captan FL 500 g/l (300 cc)
Chlorothalonil+Bakiroksiklorid WP 25+25% (300 g)
Cymoxanil + Mancozeb WP 25+25% (300 g)
Cymoxanil + Bakir DF 4.20+39.75% (200 g)
Cymoxanil + Propineb WP 6+70 % (200 g)
Dichlofluanid WP 50% (200 g)
Dimethomorph+Mancozeb WP 9+60% (250 g)
Folpet WP 50% (200 g)
Imalazil EC 500 g/l (30 cc)
Mancozeb WP 80% (175 g)
Mancozeb WP 72 % (200 g)
Metalaksil+Mancozeb WP 8+64% (250 g)
Metiram Kompleks DF 80% (200 g)
Ozadixyl+Mancoeb WP 10+56% (200 g)
Ozadixyl+Propineb WP 10+56% (250 g)
Propineb WP 70% (200 g)
YMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Plasmopara viticola
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net